Joakim Modig: Ryssland visar vägen när det gäller missbrukare!

Ryssland vet hur man handskas med dessa

Ryssland vet hur man handskas med dessa

Vi har i Hänt i Sverige skildrat hur man inom svensk missbrukarvård bara öser skattemedel över daltande vård som inte fungerar, och som missbrukarna återvänder till gång på annan trots de omfattande behandlingsprogram de får ta del av. Joakim Modig anser att vi därför bör omvärdera vår syn på behandling av missbrukare, och återgå till mer traditionella sätt.

Förr i tiden kunde en missbrukare dömas till placering i ett arbetslag där han fick hugga ved i något år, eller liknande uppgift. Tanken var att helt sära honom från hans miljö och lära honom annat beteende – ett behavioralistiskt sätt att möta problemet. Då kunde man också hålla ordning på missbrukarproblemet. Dessvärre har man övergett detta synsätt i dag och satsar helt på liberala lösningar som psykologvård och dylikt. Välbetalda anställda på de skattefinansierade hemmen sitter under långa stunder och pratar med missbrukarna medan du som skattebetalare får stå för notan. Under tiden på behandlingshem håller missbrukarna vanligtvis sig borta från droger, men snart efter att de släppts fria är de mitt uppe i missbruket igen, och återvänder snart nog till behandlingshemmet – till kolossal kostnad för samhället.

I Ryssland är man istället mer sparsam med dessa skattemedel. Man är inte så villig att spendera 2 500 kr per dag och missbrukare för vård som inte fungerar. Istället är det hårda bud som gäller, något man kan läsa om i denna artikel från New York Times. Missbrukare kedjas ofta fast vid sina sängar och matas inte med något annat än vatten och bröd under en dryg månad, medan de lider av drogabstinensen. Västvärlden har protesterat mot detta sätt att handskas med problemen, men Jevgenij Roizman som driver City Without Drugs hävdar att så många som 70% slutar med droger efter att de är klar på hans institution – långt bättre än den svenska vården, till ett långt billigare pris!

Man kan gott misstänka att det är den västerländska korruptionen som gör sig hörd här, att det är själva faktumet att det fungerar som oroar våra egna samhällsdebattörer. Här i väst har vi en omfattande behandlingshemskorruption, en affärsverksamhet som får ut enorma medel av skattebetalarna, och som fortsätter få ut dessa medel eftersom deras klienter i stort sett alltid återkommer. Skulle vi lära oss av öst hur man tar itu med missbrukarna skulle denna affärsverksamhet upphöra, och ägarna skulle få stå med tomma fickor. Detta är anledningen varför de ryska metoderna fördöms som ”barbariska” – för att de faktiskt fungerar.

Rysslands president Medvedev har för övrigt uttalat sig om det västerländska förhållningssättet när han lanserade en ny narkotikabekämpningsstrategi härom året:

”Skyddande åtgärder, medicinsk hjälp och rehabilitering av patienter med drogmissbruk fungerar inte tillfredsställande”, citerar NY Times honom.

Någon sådan insikt kommer dock inte till orda i den svenska debatten, som dessvärre helt domineras av drogliberalerna och vårdindustrin – till samhällets förtret.

I Ryssland arbetar man också fram nya sätt att behandla missbrukaräcklen, som i Sibiren, där man helt sonika pryglar dem, något man kan läsa om här. Annan rekommenderad läsning är om ”City Without Drugs” i största allmänhet, samt missbrukarfienden Nils Bejerots gamla skrifter.

Ska vi komma tillrätta med det stora missbrukarproblemet i dagens svenska samhälle är det dags att vi tänker om. Det är dags att vi inser att vård inte fungerar. Det är dags att att vi återgår till tvångsarbete och möjligtvis även börjar prygla dem.

One thought on “Joakim Modig: Ryssland visar vägen när det gäller missbrukare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s