Emo-kulturen breder ut sig i Sverige – fler unga skär sig än någonsin förr

emoHänt i Sveriges läsare är vanligtvis normalt funtade människor som aldrig skulle komma på tanken att skära sig själva. Men många unga i dag är inte som vi – utan de skär sina handleder i ett försök att få uppmärksamhet. Detta beteende har de senaste åren nått rena rekordnivåer och håller rent av på att köra sjukvården i sank.

Det moderna självskadebeteendet, även om det har vissa föregångare i medeltidens katolska självgissling, uppstod under sent 80-tal, när emo-flickan Tracy Nutjobs pojkvän gjorde slut med henne, och hon tog sin tillflykt till att skära sina handleder. Hon upptäckte att detta fick henne att sluta tänka på sin pojkvän, och vips hade en ny modefluga uppstått.

Tracy Nutjob, det moderna självskadebeteendets moder

Tracy Nutjob, det moderna självskadebeteendets moder

Fastän självskadebeteendet inledningsvis mest bara praktiserades av personer med allvarligare problem, så började det under 90-talet spridas till allt bredare grupper unga människor. Uttråkade tonåringar såg att de som skar sig ofta gavs tillfälle att prata med psykolog, och kom då på tanken att även de skulle kunna skära sig, så även de kunde få prata om sina familjeförhållanden och sådana saker. Beteendet fördömdes naturligtvis av omgivningen, som upplevde dessa ”emos” som grinollar, men trots detta fortsatte det att sprida sig. Ungdomen började tävla i vem som kunde ha störst antal psykiska problem och flest antal sår på armarna.

Detta kan te sig harmlöst i sig, men de senaste årens utveckling i Sverige är inte alls harmlös. I dag skär sig ett helt enormt antal unga människor, särskilt flickor, och sjukvården går på knäna när alla dessa ”emos” måste tas om hand om. Människor med verkliga problem såsom diskbråck, diabetes och liknande får se sig omkörda i sjukvårdskön av de självskadande ungdomarna, som gett sig banne på att de minsann ska få tala med både läkare och psykolog.

Såhär kan det se ut när "emos" gått loss på sina armar

Såhär kan det se ut när ”emos” gått loss på sina armar

På Hänt i Sverige förfäras vi över att skattemedel slösas på sådana dumheter – skulle vi få bestämma skulle dessa ”emos” bara få stå och gråta för sig själva. Då kanske de faktiskt skulle växa upp, vem vet?

Tyvärr är samhällets gensvar ett helt annat. I en ny rapport från Socialstyrelsen, SOSFS 2013:45, även kallad ”Vad samhället kan göra för unga som skär sig för att de vill ha någon att prata med”, vräker man ut sig över 800 sidor om vad man kan göra för dessa människor. Hänt i Sverige har skummat igenom detta dokument, och slagits av det inte står någonstans att man ska säga åt dem att de ska sluta grina. Istället är det sida efter sida om hur synd det är om dessa ”emos”.

SOSFS 2013:45, eller "emo"-bibeln som dokumentet också kallas

SOSFS 2013:45, eller ”emo”-bibeln som dokumentet också kallas

Bland de mer reella följderna av denna ny lagstiftning finns detta:

  • Ytterligare två miljarder kronor ska läggas på psykologhjälp för självskadande ungdomar. (eller ”emos” som vi föredrar att kalla dem)
  • Alla ”emos” som känner att de behöver ta paus från skolarbetet har rätt att göra det när som helst, även under prov.
  • Den som får en ”emo” att gråta gör sig skyldig till ”häcklande av självskadande ungdom”, förkortat HSM. Detta ska vara straffbart med upp till två års fängelse.
  • En särskild riksdagsgrupp för ”emos” ska bildas, som i solidaritet med dessa stackare även ska skära sina egna handleder under tiden de jobbar med detta.

På Hänt i Sverige kan vi bara säga detta: När tar alla dumheter slut?!

2 thoughts on “Emo-kulturen breder ut sig i Sverige – fler unga skär sig än någonsin förr

  1. Ping: Vinnarna i 2013 års självskadetävling utlysta | Hänt i Sverige

  2. Uppenbarligen har ni på ‘Hänt i Sverige’ inte varit ute i världen. Att kalla människor med självskadebeteende för ”emos” är direkt felaktig information, och ni har ingen rätt att klanka ner på de som lider utav det. Visst, det finns kanske de som gör det för uppmärksamhet, men 90% av de som utför detta har antagligen stirrat på de vassa föremålen en längre tid och tack vare allmänheten som ser ner på dem så har de börjat tro på de lögner som sägs. Då används självskadebeteendet för att straffa sig själv eller för att föra över den mentala smärtan till den fysiska.
    Det är inte personen som skadar sig själv som utför en ”dumhet”. Dumheten kommer från allmänheten och de inkompetenta avskum som fått personen i fråga att tro på lögner och fördomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s