Völund Smed framförde hejdundrande show på Allsång på Skansen

Völund Smed rockar på Skansen

Völund Smed rockar på Skansen

Allsång på Skansen har länge varit en enorm publikfavorit i Sverige, men gårdagens framträdande där av Völund Smed satte nog pricken över i:t även för detta evenemang.

Det hela började i mars månad när sångare Micke och gitarrist Jocke satt på krogen en kväll. ”Jag slår vad att om vi anmäler oss till Allsång på Skansen så kommer de låta oss spela”, sa Jocke. ”Men har vi inte fått avslag på många andra såna evenemang tidigare? När Expo varit framme och hetsat mot oss som ‘nazister’ och dylikt strunt?” svarade Micke. ”Jo, men denna gången kommer det fungera, jag lovar dig.”

Drygt fyra månader senare, tisdagen den nionde juli, anträder då Völund Smed Skansens scen när det är dags för allsång. De är obekanta sedan tidigare för de flesta av publiken, men det dröjer inte länge efter att de börjat spela innan en stor del av dem blivit helt förtrollade av deras musik och börjar sjunga med i deras låtar.

Hemåt över bergen, slagen, full av blod
Hela vägen diktar jag, en sång om hjältemod
Så alla kommer tro, en hjälte stor är jag
Jag kommer att bli hyllad, till Ragnaröks dag

Micke och Jocke sjunger stämbanden hesa

Micke och Jocke sjunger stämbanden hesa

Snart nog, när han kunde se att de funnit sig bekväma med bandets musik, gav sig Micke ut i publiken och lät även gemene man sjunga, något de uppskattade mycket.

Efter en dryg halvtimme var det roliga över för bandet och andra musikanter tog deras plats. Men de hade sannerligen lämnat ett avtryck, och under det kommande dygnet fick de se åtskilliga musikrecensenter prisa deras verk. I Metro kunde man läsa att ”Allsång på Skansen före Völund Smed var blotta ärtsoppan jämfört med efter deras ankomst. Aldrig har Skansen sett så mycket energi både på scenen och i publiken!”

Men sedan dök Expo upp, representerade av Alexander ”Downs” Bengtsson.

Alexander Bengtsson från Expo

Alexander Bengtsson från Expo

”Downs” ringde runt till varenda nyhets- och kulturredaktion som skrivit ett enda positivt ord om bandet och hävdade att varenda en av medlemmarna var aktiva nazister. Han krävde dessutom att alla skulle ta tillbaka det de skrivit om dem, vilket de slutligen gjorde ett sådär femtiotal telefonsamtal senare.

För dem som missade dem på Skansen så kan man dock se Völund Smed på Kuggnäsfestivalen i slutet av månaden, närmare bestämt 26-27 juli. För mer information, besök festivalens hemsida eller bandets Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s