Eritrea släppte i dag hemliga dokument om varför Dawit Isaak sitter fängslad – Hänt i Sverige publicerar allt

Dawit Isaak - mannen med många lik i garderoben

Dawit Isaak – mannen med många lik i garderoben

I dessa dokument framgår att Isaak har gjort sig skyldig till en stor mängd allmänfarlig brottslighet, såsom narkotikasmuggling, mordbrand, väpnade överfall m.m. På Hänt i Sverige vet vi att det finns många människor i Sverige i dag som avgudar denne man, men trots detta kan vi inte göra avkall på vår journalistheder – vi måste helt enkelt offentliggöra dokumenten i deras helhet.

I åratal nu har våra rikstäckande blaskor dag in och dag ut påmint oss om Dawit Isaak och framställt honom som en oskyldigt fängslad frihetskämpe. ”Han förespråkade bara demokratiska reformer”, heter det vanligtvis. Få människor har brytt sig om att höra den andra sidans version – den eritreanska regeringens. Denna regerings företrädare har talat inför döva öron när de påpekat vilken livsfarlig förbrytare Isaak är, och ”vitpixlandet” av hans gestalt har fått stå obestritt – fram tills nu. För här följer Isaaks digra brottsregister, ett register som får självaste Svartenbrandt att te sig som Moder Teresa.

Dawit Isaak föddes 1964 i den lilla byn Halib Mentel på Eritreas slättland. Dagen han föddes var Eritreas alla häxdoktorer mycket illamående och spydde hejvilt, varför man förmodade att något fruktansvärt hänt – men man kunde inte se just vad. Men det skulle inte dröja länge förrän man gjorde det. Redan vid fyra års ålder började lilla Dawit utmärka sig för att stjäla de vuxna männens pengapungar, och med de pengar han stal köpte han vapen på den lokala marknaden. Vid tio års ålder hade Dawit en egen uppsättning automatkarbiner som han riktade mot den person som oförsiktigt hade gett honom en blick han inte gillade. Han ville att hans omgivning skulle ”visa honom respekt”, som han uttryckte det – något han inte ansåg att de gjorde om han inte pekade en vapenpipa mot dem.

Dawit började också experimentera med droger med de pengar han antingen snattade till sig eller tillskansade genom hot. Under hans tonårsperiod sprang han omkring i den närliggande staden Keren och härjade varje natt, vilket ledde till många sömnlösa nätter för lokalbefolkningen. Vid det här laget hade Isaak skaffat sig ett mycket dåligt rykte. Men man intalade sig själv att han skulle lugna ned sig, bara han fick leva ut sin ilska. När han fyllt 20 var han dock fortfarande igång, värre än någonsin, varför man insåg att man måste göra något åt saken. Så man tog de vapen man hade tillgängliga och jagade helt sonika ut honom ur Eritrea.

1987 anlände han således till Sverige som ”flykting”, på flykt undan sitt eget dåliga rykte och människors vilja att hämnas det han hade gjort mot dem. Hans brottslighet var dock inte alls något avslutat kapitel. Innan ens ett år gått hade han satt upp en knarksmugglarliga som fraktade hasch och annan narkotika från Nordafrika till Sverige. Nedan är en bild av honom från denna period:

Dawit Isaak röker crack

Dawit Isaak röker crack

Han kände sig dock aldrig riktigt hemma i Sverige – särskilt var det klimatet som inte var honom till belåtenhet. Så snart nog återvände han till Eritrea – som del av en milis han finansierat med sina knarkpengar. Nu tog han tillfället i akt att hämnas på de människor som hade jagat ut honom ur hans hemland, och hyste planer att ta över detta land med våld.

Dawit Isaak sparkar knästående man

Dawit Isaak sparkar knästående man

Nu hade en ny och mer brutal fas i hans liv inletts. Borta var småhyssen han gjort som tonåring, nu var det dags att bli afrikansk fullblodsvåldsman! Vid det här laget hade hans hat mot samhället vuxit så starkt att han var beredd att mörda varenda person han mötte på gatan. Efter att en journalist uttryckt sig negativt i skrift om hans brottslighet tog han och brände ned denna persons bostad och tidningsredaktionen han jobbade på till grunden.

Dawit Isaak begår mordbrand

Dawit Isaak begår mordbrand

Dawit såg nu sig själv som Gud nedstigen till jorden. Huruvida människor levde eller dog berodde på om han ville att de skulle göra det. Han blev en fullständigt perverterad människa som inte kände några gränser av något slag. Efter att ha köpt till sig sex från eller rent av våldtagit många kvinnor började dock hans intresse för det motsatta könet att svalna. Snart började han intressera sig för djur istället, vilket väckte än mer anstöt än någonsin förr. Art spelade ingen roll för honom, han gav sig på getter, kossor, hundar såväl som kossor. Nu var han inte längre bara rånare, våldtäktsman och mördare – nu var han även en gumama (eritreansk beteckning för en man som kör på djur bakifrån).

Dawit släpar med sig get han ska ligga med

Dawit släpar med sig get han ska ligga med

Då Afrika inte är någon fridfull plats hade man haft länge överseende med allt Isaaks våld, men detta sexuella umgänge med getter – det var helt enkelt droppen. Någon måtta fick det vara! Så nu ställde sig hela Eritreas folk utanför president Isaias Afewerkis hem och krävde att Isaak fängslades, och det blev han sedermera. Sedan 2001 har Eritreas befolkning fått känna sig trygga att Dawit sitter säkert inspärrad, och förhoppningsvis kommer han förbli det under lång tid framöver.

3 thoughts on “Eritrea släppte i dag hemliga dokument om varför Dawit Isaak sitter fängslad – Hänt i Sverige publicerar allt

  1. Ping: Hänt i Sverige behöver din hjälp att nå ut | Hänt i Sverige

  2. Ping: Drömmen om ett somaliefritt Sverige | Hänt i Sverige

  3. Ping: Hänt i Sverige år 2013 – de tio största händelserna | Hänt i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s