Hänt i Sverige ger Oisín Cantwell svar på tal angående yttrandefrihet

Oisin Cantwell

Oisin Cantwell vill förbjuda samhällskritik

Medan invandrarungdomar håller på att förvandla Sveriges städer till krigszoner i Husby och på andra ställen har en viss Oisin Cantwell kommit med en krönika på Aftonbladet där han fördömer det han kallar ”järnrörssajterna” och helt sonika kräver att de ska förbjudas. Vi på Hänt i Sverige kände att vi måste ge honom svar på tal.

Den som följt nyheterna de senaste dagarna har garanterat lagt märke till invandrarupploppen i svenska städer. Åtskilliga poliser har attackerats och misshandlats, man har på sociala media uttryckt åsikten att man vill döda så många poliser som möjligt och dylikt. Dessa invandrare är helt vansinniga och vill inget mindre än att störta vårt samhälle i grunden, vilket upplevs klart hotfullt bland gemene svensk. Vi på Hänt i Sverige har inte rapporterat så mycket om just dessa händelser, men lyckligtvis har Fria Tider och Avpixlat kompenserat för detta. Vi tänkte dock att vi skulle analysera denna Cantwells krönika och stå upp för rätten att uttrycka sin åsikt.

Som bekant är Cantwell en klart uttalad motståndare till yttrandefrihet. I sin senaste krönika försöker han koppla samman den samhällskritik de alternativa nyhetssajterna presterar med de så kallade Instagram-upploppen, som orsakades av att två tonårsflickor förtalade sin omgivning. I Cantwells värld är både dessa saker utslag av så kallat ”näthat”. Att kränka oskyldiga människors privatliv är samma sak som att rapportera om samhällsproblemen, enligt honom. Vi håller inte alls med, och ser detta som ett skamlöst försök att censurera politiska motståndare genom att koppla samman oss med något alla anständiga människor upplever klandervärt.

Det är bekymmersamt att man en bra bit in på 2000-talet fortfarande ska behöva kämpa för yttrandefrihet, att det alltid finns de som vill sätta munkavle på oliktänkande. I det land som har världens starkaste yttrandefrihetstradition – USA – har man avhandlat detta ämne i otaliga rättsfall inför Högsta Domstolen, och man har under dessa processer kommit fram med åtskilliga mycket visa principer. I yttrandefrihetsmålet Whitney v. California, som avgjordes 1927, yttrade Justitieråd Brandeis dessa ord angående behovet av ett fritt meningsutbyte – vår översättning:

”De som vann vår självständighet genom revolution var inte fega människor. De fruktade inte politiska förändringar. De höghöll inte samhällets goda ordning på bekostnad av frihet. För modiga män med självtillit, med förtroende för den kraft som fria och orädda tankegångar har när de tillämpas under ett förtroendevalt styres behandling, kan inga faror som utgår från yttranden anses vara klara och påtagliga om inte förekomsten av det onda som fjättras är så nära förestående att det kan blossa upp innan tillfälle ges för full diskussion. Om det finns tid att avslöja genom diskussion falskheter och felaktigheter, för att avvärja det onda genom utbildningens process, så är botemedlet som ska tillämpas fler yttranden, inte påtvingad tystnad.

Särskilt den sista meningen är av stor vikt och är något vi skulle vilja se yttras i Sverige i dag, där yttrandefriheten blir allt mer begränsad för var dag som går. Det detta Justitieråd sa var att om det är ens möjligt att diskutera en samhällsfråga, så ska man möta allt med dialog, oavsett hur mycket man än avskyr sin motståndares ståndpunkt eller vad man tror denna kan leda till. Precis som du som läser detta så avskyr vi vad Cantwell, Åsa Linderborg med flera står för, men vi yrkar ändå inte på förbud mot deras rätt att uttrycka sina åsikter. Vi vill bara ha samma rätt att yttra oss som de har. Vi vill kunna möta dem i dialog där på Aftonbladets debattsidor, en förmån vi dock sannerligen inte är beviljad i dagens Sverige. Här i Sverige råder istället den påtvingade tystnad Brandeis talade om.

Berlinmuren föll 1989. Sovjet föll 1992. När faller den svenska åsiktsdiktaturen?

2 thoughts on “Hänt i Sverige ger Oisín Cantwell svar på tal angående yttrandefrihet

  1. Ping: Hänt i Sverige kräver: Deportera Oisín Cantwell! | Hänt i Sverige

  2. Ping: Uselt gjort av Expressen och Sverigedemokraternas partiledning angående Avpixlat! | Hänt i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s