Somalier i Sverige – Hänt i Sverige gör hembesök

Somalisk spetskompetens i Sverige

Somalisk spetskompetens i Sverige

Faktumet att somalier har mycket svårt att integrera sig i den moderna världen är rätt välkänt och har alltmer nått även tidningssidor, som annars är ovilliga att ta i sådana realiteter med tång. I dagarna har även en rapport som svart på vitt visar just hur illa ställt det är med somaliernas integrering censurerats på begäran av somaliska intresseföreningar. Av denna anledning företog Hänt i Sverige ett studiebesök bland somalier boende i Sverige, för att se hur de lever här.

Efter en snabbvisit på somaliska kulturföreningen i Malmö tipsas vi om att en man vid namn Abshir gärna visar upp sitt hem och vi kör därför ut till honom i Rosengård. Han ska visst bo på adressen Mussegatan 25, men när vi anländer på platsen förbryllas vi av att det bara finns 24 bostäder på denna gata. Efter att vi åkt fram och tillbaka längs gatan några gånger ser vi dock en svart man stå och vifta med ett spjut vid sidan av vägen.

Abshir viftade till oss med sitt spjut

Abshir viftade till oss med sitt spjut

Vi inser snart nog att det är Abshir som står där och han vill få oss att se hans verkliga bostad. Efter att ha skakat hand med denne civiliserade man introducerar han sin boning till oss – en lerhydda mitt i centrala Malmö.

Somalier föredrar lerhyddor framför våra lägenheter

Somalier föredrar lerhyddor framför våra lägenheter

Från utsidan tedde sig denna lerhydda trång, men när vi steg in mötte vi en helt annan värld. Han hade eldplats där, avskilt utrymme för kvinnorna samt även en storbilds-TV, vilken visade afrikansk fotboll.

Inne i Abshirs lerhydda

Inne i Abshirs lerhydda

Vid synen av de nakna kvinnorna blev vi något häpna, då vi trodde islam förbjöd kvinnor att ens visa ansiktet. Men Abshir försäkrade oss att Allah hade gett honom särskilt tillstånd att låta sina kvinnor gå omkring barbröstade. Han introducerade också sitt kompisgäng för oss:

Abshirs kompisar

Abshirs kompisar

De bar alla vapen, vilket de försäkrade för oss inte var aggressivt menat. Abshirs kompis Muhammed förklarade bara för oss att om de inte hade vapen så kunde de inte vara säkra på att få ut socialbidrag från kommunen, varför de gjort det till vana att alltid ha dem på sig.

Somaliekvinna med Abshirs barn

Somaliekvinna med Abshirs barn

Trots att de fick ut frikostiga bidrag gick deras barn ändå undernärda. Tydligen spenderade Abshirs familj alla pengar på kat så att de inte räckte till mat när månaden var över, varför barnen var i mycket dåligt skick. Trots sin analfabetism hade dessa somaliska barn ändå lärt sig ett svensk ord – ”mat” – eftersom de inte tänkte på något annat. Så när de såg oss svenskar stiga in i lerhyddan viskade de det så högt de kunde med sina utsvultna munnar. På redaktionen blev vi helt hjärtekrossade och tog helt enkelt och gav somalieungen en banan, som den dödshungriga primat han var.

Somalier bedriver hemundervisning

Somalier bedriver hemundervisning

Trots sin fasta grund i islam och traditionell islamisk kultur ville dock Abshir ge intryck av att vara en modern man av världen. Han visade bland annat den hemundervisning som bedrevs, där vuxna somaliska kvinnor och deras döttrar fick lära sig om de bud deras religion stadgar för dem. Dessa bud illustrerades med tecknade bilder. T.ex. fanns på en sida en bild på en man som slår en av sina kvinnor med denna bildtext: ”Om din man slår dig så har han rätt att göra det. Du ska fråga vad du gjorde som fick honom att slå dig så du vet hur du ska undvika bli slagen igen.”

För att avsluta detta så kan vi på Hänt i Sverige nog konstatera att det allt finns grund för tanken att somalier inte är vidare välintegrerade i Sverige, och kanske aldrig kan bli en del av vårt samhälle. De är helt enkelt obotliga barbarer.

6 thoughts on “Somalier i Sverige – Hänt i Sverige gör hembesök

  1. Ping: Internationell media om Hänt i Sverige: Ett makalöst genombrott! | Hänt i Sverige

  2. Ping: Hänt i Sverige behöver din hjälp att nå ut | Hänt i Sverige

  3. Ping: Drömmen om ett somaliefritt Sverige | Hänt i Sverige

  4. Ping: Upp till kamp för rätten att tala klarspråk om somalieproblemet! | Hänt i Sverige

  5. ni jävla rasister!! ingen stänga denna hot sida!!! ni ska bli tortyrade!! jag lovar!!! pissapor!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s