Homofobi på Jamaica? Hänt i Sverige gör studiebesök

Jamaica - homofobins paradis?

Jamaica – homofobins paradis?

Förra hösten visade SVT en dokumentär om den påstådda homofobin på Jamaica. Man målade upp bilder av pastorer som fördömde homosexuella som syndare, rappare som talade om att ”döda bögar” och dylikt. Vi på Hänt i Sverige har sänt vår reporter Anton Vestin dit för att undersöka om det stämmer.

Vid 17-tiden förra måndagen anlände Anton på Kingstons flygplats och gjorde sig snart bekväm på hotellet, i förberedelse för den vecka han skulle tillbringa på ön. Var jamaicanerna så ”homofobiska” som SVT vill göra gällande? Eller var detta ännu ett i raden av deras Pravda-reportage? Det skulle han snart få reda på.

Pastor Ralph Jackson

Pastor Ralph Jackson

Först på tur var att besöka en av Jamaicas största kyrkor, Jesu Kristi Korsfarares Tempel i Kingston. Där fick han lite snabbt träffaRalph Jackson, en av landets mest engagerade och folkkära pastorer, innan det var dags för mannen att anträda podiet och hålla predikan – vilken denna gång främst fokuserade på hotet från de homosexuella männen. För läsbarhetens skull har vi på redaktionen tagit på oss att översätta allt – de pratar naturligtvis inte svenska på Jamaica, utan engelska.

”Bibeln lär oss att Gud skapade man och kvinna. Man och kvinna! Och Gud gav mannen och kvinnan äktenskapet. Äktenskapet för att föra vårt folk vidare. Gud sa inte att vi män skulle jucka på varandra i våra bakdelar! Eller att kvinnor skulle penetrera varandra med sexleksaker! Han sa klart och tydligt att den enda rätta sexualiteten är den mellan man och kvinna! Gud gav oss även HIV så vi skulle förstå det visa i att följa hans bud. HIV följer bögarna som råttorna en ostbit! Det finns knappt en enda homosexuell man som inte har HIV! Och de sprider den vart än de går! När man ser på alla bögarna i samhället i dag förfäras man lätt och undrar vart vi är på väg. Men lita på att Gud kommer ta itu med dem! Och när vi stiger upp till himlen kommer de däremot slängas ner i helvetet!”

Nu utbröt en enorm applåd från församlingen, som alla var mycket begeistrade över deras pastors predikan. På Hänt i Sverige förstår vi inte varför någon skulle ha något emot detta. Ingen homofobi att skåda här, så vidare till nästa instans.

Elephant Man

Elephant Man

Det har gjorts gällande att det finns mycket homofobi inom den jamaicanska hiphoppen; rappare sägs uppmana till mord på homosexuella osv. Av den anledningen tog Anton och besökte det lokala rapparkollektivet för att se om det var sant. En rappare som var mycket pigg på att tala med oss på Hänt i Sverige var Elephant Man, en man som orsakar rubriker var än han går.

– Herr Elephant Man, vi är ett svenskt nyhetsteam från Hänt i Sverige, och vi undrade lite om den påstådda homofobi som ska finnas inom hiphoppen här.

– Homofobi? Här inne?

Vid det här laget blev Elephant Man tämligen paranoid och stirrade omkring i rummet i jakt efter feminina män. Uppenbarligen hade han missförstått uttrycket.

– Homofobi, som i att man hatar bögar.

– Pust, jag missförstod visst. Jag trodde du sa att vi hade bögar här inne i lokalen.

– Jag har inte sett någon än, lyckligtvis. Men i alla fall. I svensk media framställs Jamaica som ett riktigt homofobinäste. Har du något du vill säga om detta?

– Jag kan bara tala för mig själv. Själv avskyr jag alla bögar. Det äcklar mig att andra män ens kan tänka sig låta en annan man köra på dem bakifrån.

– Det har jag förståelse för. Vi kanske skulle precisera detta en aning. Det påstås att du i dina texter gör våldsamma utfall mot bögar och flator. Har du någon aning om vad för texter de kan referera till?

– Våldsamma utfall mot bögar och flator? Sådant trams. De har nog missförstått vad min låt ”Bögen är lös” handlar om. Det är en… Vad var det nu man kallar det, en sån där liknelse.

– En metafor?

– Just det! Ok, det här är låten i alla fall.

Nu trädde hans ”crew” fram och han körde sin låt ihop med dem.

”Bögen är lös! Bögen är lös!
Nu ska den få klös! För bögen är lös!
Jag såg en gång en bög!
Det äcklet sa att han mig sög!
Så jag tog mitt hagelgevär och tryckte i hans ansikte
Och åh, hur han flög!
Bögen är lös! Bögen är lös! Sparka ihjäl bögen! För bögen är lös!
Släng honom i grop med avföring!
Grilla honom över öppen eld!
Men gör något nu, för bögen är lös!

Några minuter senare hade han framfört sitt rapprim i dess helhet.

– Men det där var ju inget att tala om, herr Elephant Man. Vad är det de gnäller om?

– Ingen aning. Antar att vissa helt enkelt gillar att gnälla.

– Det ligger nog något i det. Vad var det för metafor du nämnde, förresten?

– Texten kan tyckas handla om vad man ska göra mot bögar, men i själva verket är den en kritik mot feminiserandet av den moderne mannen. Män förväntas göra hushållssysslor och sånt, vilket jag inte alls tycker är rätt.

– Det låter lovvärt. Jag hörde förresten nämnas att du samlar ”bögskalpar” i ditt hem?

– Åh, de där tjugo dödskallarna jag har på bokhyllan. Ja, det stämmer nog att de var bögar när de levde, och ja, jag var nog inblandad på ett eller annat sätt i deras dödsfall. Men ”bögskalpar”? Det låter ju nästan som att jag medvetet samlar på dem, sådana fånigheter.

– Vissa drar sig inte för något för att framställa anständiga människor som homofober. Men vi tackar i alla fall för intervjun.

Härnäst hade vi stämt träff med en av Jamaicas få HBT-aktivister, en Greta Dyke.

Greta Dyke

– Hörru, ni på Hänt i Sverige! Ni måste bara få höra om lagarna vi har här på Jamaica! Här är det olagligt att vara homosexuell!

– Lugna ned dig lite, flatan. Vad är det för lagar du pratar om?

– Om en homosexuell man ligger med sin pojkvän kan han åka på tio års straffarbete!

– Men har inte Jamaica rätt att stifta vilka lagar landet vill? Och kan det inte vara bra för lata bögar med lite arbete för en gångs skull?

– Grrr! Och inga av partierna här bryr sig det minsta om homosexuella! De bara sopar oss under mattan!

– De kanske har viktigare saker för sig, frågor av faktisk relevans.

– Och människorna här! Nästan alla man möter har något hemskt att säga om bögar och flator! Om inte det är att de vill döda oss som Elephant Man, så vill de i alla fall inte ha oss omkring dem!

– Men har inte människor rätt att själv välja sitt sällskap?

Vid det här laget kokade Greta Dyke av ilska och stormade iväg, innan vi hunnit slutföra den tilltänkta intervjun. Men under veckan Anton tillbringade på Jamaica fick vi i alla fall klarhet i en sak – SVT:s dokumentär var en ren skröna, det finns ingen homofobi att tala om på Jamaica.

One thought on “Homofobi på Jamaica? Hänt i Sverige gör studiebesök

  1. Ping: RFSL mörkade rapport om utbredd HIV bland homosexuella | Hänt i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s