Lisa Bjurwald protesterar mot Bieberkonserten och SVT firar 101-årsdagen av Pravdas grundande

Lisa Bjurwald utanför Bieberkonserten

Lisa Bjurwald utanför Bieberkonserten

I dagens Hänt i Sverige tar vi upp två saker. Till att börja med Lisa Bjurwalds protest mot att Justin Bieber spelar i Sverige, något hon är mycket upprörd över.

Vår reporter Jarl Sonesson gick upp till Bjurwald medan hon ensam stod utanför konsertlokalen, där tusentals jublande fans hade samlats för att se sin idol.

– Nej, men är det inte Lisa Bjurwald som står här och demonstrerar!

– Det är det minsann.

– Jag trodde du var upptagen med ditt senaste boksläpp – Skrivbordskrigarna.

– Det boksläppet kom lite av sig, jag fick inte den uppbackning jag hade väntat mig.

– Så nu är du här och uttrycker ditt missnöje med denna konsert?

– Det stämmer. Jag tycker det är skandal att en liten vit slyngel som Justin Bieber får spela här i Stockholm, när det finns så många afrikanska musikanter som varit mer lämpliga att bjuda hit.

– Bjuda hit? Han har ju inte fått någon officiell statsinbjudan, han är här för att unga människor vill se honom. De betalade frivilligt med egna pengar för att få se honom.

– Allt är faktiskt politik, och jag ser det som ännu ett utslag av den inneboende rasismen hos det svenska folket att han är här i kväll. Det finns inget värre än att vita ungdomar avgudar en annan vit ungdom. Det leder in dem på en bana som rasister!

– Så vad har du att säga till alla tonårsflickor som står där borta i vårkylan med sina yllevantar och öronmuffar?

– Att de borde skaffa sig bättre idoler! Och att deras föräldrar skulle ha lärt dem att ha bättre uppskattning för afrikansk kultur!

– Jag ser att du är mycket känslomässigt engagerad i detta. Vad skulle du säga till Bieber om han stod här bredvid oss nu?

– Att han verkligen ska skämmas som kommer hit när det redan är alldeles för många vita här!

– Jag vet inte om han kommer höra din åsikt, men lycka till med din enmans- (eller kvinnes-)-demonstration.

Samtidigt som Bjurwald stod med sitt plakat har SVT firat 101-årsdagen av grundandet av det officiella sovjetiska partiorganet Pravda. Ingen som har haft TV:n på i kväll kan ha missat alla programinslag SVT haft om detta Pravda, som såsom programredaktören uttryckte det ”utgjorde spetsjournalistik av finaste graden”. SVT hade som bekant för några år sedan också en hyllningskväll till Castros minne, och nu är de igång igen med sin ”upplysningsverksamhet”, som de kallar den. Här är några av programmen vi fått se i kväll – eller kommer få göra snart, de som inte sänts än:

18:00 Kanal 1 – ”Pravda – en framgångssaga”, dokumentär av SVT-anställde Jaber Swahili.

19:00 Kunskapskanalen – ”Vad betydde Pravdas landvinningar för objektiv journalistik?” – paneldebatt med gäster som Alexandra Pascalidou, Anna-Lena Lodenius och Jan Guillou.

19:30 TV 2 – ”Ett axplock ur Pravdas nyhetssändningar”, SVT-produktion från de ryska arkiven.

22:00 Kanal 1 – ”Debatt: Lever SVT upp till Pravdas höga standard?”. Bland gästerna i studion finns ovannämnda Lisa Bjurwald, Robert Aschberg från Strix Television och Gabriel Wikströms vapendragare Tommy på plattan.

Vi på Hänt i Sveriges redaktion känner av en viss underton av vördnad för den sovjetiska propagandaapparaten, och det är vår bestämda uppfattning att man inte bör göra Pravda till ett ideal att efterlikna såsom SVT gör. Skäms på er!

4 thoughts on “Lisa Bjurwald protesterar mot Bieberkonserten och SVT firar 101-årsdagen av Pravdas grundande

 1. Detta är ju pinsamt Lisa Bjurwald. Trodde först att detta var komisk ironi men skrämmande nog visar det sig vara seriöst.

  ”- Allt är faktiskt politik, och jag ser det som ännu ett utslag av den inneboende rasismen hos det svenska folket att han är här i kväll. Det finns inget värre än att vita ungdomar avgudar en annan vit ungdom. Det leder in dem på en bana som rasister!”

  -Detta är sorgligt att läsa. Det är alltså det hemskaste som finns att vita ungdomar avgudar en vit ungdom? Inser du inte att det är du själv som gör skillnad på människor endast pga. deras hudfärg! Herregud människa. Tänk om, tänk rätt!

  Jag gillar inte Beiber för ett öre. Visst bra röst men en skapad produkt av hans föräldrar samt skivbolaget. Inget för mig. Men det är otroligt komiskt att du ska försöka visa dig som en tolerant människa mot andra kulturer men inser inte att du själv ser skillnad på människor pga. deras hudfärg.

  ”- Att han verkligen ska skämmas som kommer hit när det redan är alldeles för många vita här”

  Asså, verkligen? Skärp dig! Ser tydligt vem som har rasismen inom sig. För ja, att hata vita är också rasism.

 2. Ping: Lisa Bjurwald kräver att Hänt i Sverige ska förbjudas | Hänt i Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s